Langos
Aftensmad

Langos

Langos
Langos, ungarske madbrød.
Har man været i Ungarn, kender man også langos. De runde flade kartoffelbrød som spises med kød eller revet ost på toppen smager intet mindre end fantastiske ♥

Langos er en form for fast food i Ungarn, og man kan købe dem på hvert et gadehjørne og på vej ned til stranden. En overgang kunne man også købe dem i Danmark – ved Nørreport station hos Tonis Langos.

De er ret tidskrævende at lave. Først skal dejen laves, de skal hæve og formes og til sidst frituresteges. Resultatet bliver bedst hvis man kun steger en af gangen, så det er noget med at sætte rigeligt tid af.
Normalt har vi ikke så meget tid til forberedelse af aftensmaden. Men i dag lå vores to trætte drenge tidligt i deres senge, så derfor blev der tid til at snakke, lytte til musik og hygge med sen aftensmad.
Vi var blevet enige om, at det var langos, som der skulle laves, da vi begge kender dem fra rejser. Jeg har både fået dem, da jeg som barn rejste med mine forældre, men også da jeg rejste til Ungarn med min mand. Vi synes begge, at de smager rigtig godt, og så vækker de gode minder fra rejserne i Ungarn.

Langos

Langos

Antal 12 stk.

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 3 dl vand
  • 1 stor kogt kartoffel
  • 1 tsk. groft salt
  • 6-7 dl hvedemel + mel til udrulning
  • 2 liter olie til friturestegning

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i det lunkne vand.
    Riv den kogte kartoffel ned i gær-vandet (eller mos kartoflen) og tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen grundigt sammen. Lad dejen hæve ved stuetemperatur med et viskestykke over skålen i 40 minutter eller længere.
    Efter hævning hæles dejen ud på en meldrysset bord – der skal være godt med mel. Ælt melet ind i dejen og del den i cirka 12 stykker. Form 12 boller og tryk dem med flade med hænderne. Stræk i dejen til brødene har en passende størrelse, de behøver ikke være helt runde eller ens.
    Lad brødene efterhæve på bordet (husk godt med mel) imens olien varmes op. Når olien er meget varm kommes en langos ned i olien af gangen. Den vendes et par gange, og er færdig, når den er gylden brun og boblende.
    Læg brødene på stykker af køkkenrulle med et viskestykke under, så de får lov at dryppe af. 

Langos
Langos med oksekød tilsat rød peberfrugt og paprika, cremefraiche og revet ost.

Langos
Eller langos med smeltet ost og groft salt, den helt traditionelle version.

Tidligere indlæg Næste indlæg

6 Kommentarer

  • Svar Wanda 9. august 2015 at 10:09

    Uhmmmmmm de ser skønne ud – æææælllsker dem. Har spist mange ved Nørreport St. hos Pia. Har ikke ser hende et stk. tid, men hun er jo også syg. Da jeg er vegetar er det osten der trækker :)

    • Svar Mie 9. august 2015 at 21:10

      Jeg er også helt vild med dem, og jeg synes næsten, at de smager som i Ungarn :-)

      Faktisk kan jeg også bedst lide dem med ost og så en smule havsalt – mums :-)

      God aften til jer Wanda.

  • Svar Karin Chrøis 10. august 2015 at 18:31

    Nu har jeg prøvet efter denne opskrift og denne opskrift smager som jeg husker dem på Nørreport st. Øv med Pia, men håber hun er tilbage med sin vogn, da jeg nogle gange kan finde på at tage til Nørreport, bare for at få en Langos?

    • Svar Mie 10. august 2015 at 20:03

      Hej Karin

      Dejligt at høre at du synes om opskriften :-)
      Jeg har ikke smagt dem på Nørreport Station, men jeg har ved flere rejser smagt langos i Ungarn, og de er helt vildt lækre.

      Fortsat god aften.

  • Svar Heidi 29. september 2016 at 17:25

    Kan dejen gemmes til næste dag også? :)

    • Svar Mie 29. september 2016 at 20:01

      Hej Heidi

      Det vil jeg næsten tro, at man godt kan. Jeg har prøvet at bruge halvdelen af dejen om dagen og så gemme resten til aftensmaden.
      Jeg kom husholdningsfilm over skålen og satte den i køleskabet. Det var der ingen problemer i, så jeg tror også, at den godt kan gemmes til dagen efter.

      Vh. Mie

    Skriv din kommentar